- Úvod
- VICTORINOX
Nože VICTORINOX
















- Akcia
- Novinka
- Akcia
- Novinka
Prečo si kúpiť originálny nož VICTORINOX ?
Na obe nožové čepele je použitá špeciálna chróm-molybdénová oceľna nože. Po zakalení pri 1040 °C a popúšťaní pri 160 °C majú čepele tvrdosť 56 HRc.
Pílky na drevo, nožničky a pilníky na nechty majú tvrdosť 53 HRc, skrutkovače, otvárače konzerv a šidlá 52 HRc a vývrtky 49 HRc.
ílka a pilník na kov sú kalené a tvrdo chrómované, takže nimi možno pilovať železo aj oceľ.
Medzisteny sú od roku 1951 vyrábané z hliníkovej zliatiny. Tým sú ľahšie a nôž sa príjemnejšie nosí vo vrecku nohavíc. Predtým boli vyrábané z alpaky.
Nity a poistné ružice nitov sú zhotovené z mosadze a rúčky z celuloidu.
Pružina tlačí na veľkú čepeľ silou cca 12 kg a na opačnej strane silou cca 8 kg na malú čepeľ. Týchto 12 a 8 kg, tzn. spolu 20 kg, tlačí z druhej strany na vývrtku. Z toho vychádza pri dvoch pružinách, resp. 6 tlačných miestach, celkove asi 70 kg tlaku pružiny. K silnému zaklapnutiu čepele je takýto tlak potrebný, lebo prevodový pomer je 1 : 20. U noža "Swiss Champ" s 8 pružinami, resp. 24 tlačnými
miestami, je tlak pružiny celkom 300 kg.
Na prebrúsenie čepele je najlepšie používať obťahovacie kamene. Pre ocieľku sú čepele príliš tvrdé a vysoko legované.
Rukoväte z plastickej hmoty majú čosi do seba. Technici firmy VICTORINOX mali pri vývoji rukovätí svojich nožov na pamäti príslovie "nie je na svete človek, ktorý by sa zavďačil všetkým ľuďom". Chýbajúca odolnosť proti šmýkaniu umelohmotných rukovätí kuchynských a mäsiarskych nožov bola vždy jedným z prvých nedostatkov, proti ktorým mali námietky nielen mäsiari, ale aj úrady bezpečnosti práce a presne tu sa firme VICTORINOX podaril doslova priekopnícky čin. Pod dlhšej dobe skúšok na jatkách a v mäsiarstvach bol vyvinutý (a označený ako optimálny) nový typ rukoväte z plastickej hmoty s názvom FIBROX; u ktorej sa vďaka vláknitej štruktúry povrchu dosiahla vynikajúca bezpečnosť pri uchopení noža mokrou i mastnou rukou.
Nemenej ťažkou úlohou, bol problém ergonomický, pretože nôž musí mäsiarovi pohodlne "sedieť" v ruke aj po niekoľkohodinovej práci. Únava prstov a kĺbov ruky bývala predtým častou príčinou úrazov a tým sa muselo zabrániť. A tak bola FIBROX - rukoväť vyvinutá a zdokonalená aj podľa najnovších ergonomických poznatkov. Po dôkladných skúškach sa aj tu našlo optimálne riešenie.
Je samozrejmé, že nože VICTORINOX- FIBROX majú schopnosť uchovať si dlhodobo ostrie pri minimálnom nebezpečenstve jeho vylomenia a to vďaka prvotriednej kvalite ocele a jej tvrdosti.
Ďalší dôležitý faktor, na ktorý sa nesmelo zabudnúť, bola možnosť sterilizácie noža. Všetci odborníci, ktorý pôsobia v mäsiarskej branži, vedia, že úrady bezpečnosti a hygieny práce tejto vlastnosti nožov venujú mimoriadne veľkú pozornosť. Všetky nože FIBROX možno sterilizovať pri teplote 150 oC bez nebezpečia poškodenia rukovätí.
FIBROX - to je chránené označenie pre originálnu bezpečnú rukoväť nožov VICTORINOX z polyamidu s príjemným protišmykovým vláknitým povrchom. Skrátka, nôžod odborníkov pre odborníkov !